Objavljeno utorak, 09 avgust 2016 14:36
09 avg

PROMOVISANJE PROŠĆENSKIH PLANINA U OKVIRU DRUGOG REGIONALNOG PLANINARSKOG DJEČIJEG KAMPA TARA 2016

Početkom avgusta u mjestu Rastište na planini Tara u Srbiji, u okviru Drugog regionalnog planinarskog dječijeg kampa TARA 2016, predstavljen je epsko-fantastični roman za djecu  „Čudesni svijet puha Đorđa“, autora Žarka Vučinića.

Ovo djelo na originalan način približava našim najmilijima značaj prirode, prijateljstva i ljubavi u eri tehnologije i uništavanja životne sredine. Tom prilikom, Žarko Vučinić je mladim planinarima iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine ispičao šta ga je inspirisalo da napiše ovaj roman koji nas kroz splet zanimljivih događaja u kojima učestvuju šumske životinje manje poznate i korišćene u dječijoj literaturi, mitska bića, biljke i sam čovjek sa svojim manama i vrlinama uvodi u tajanstveni svijet jednog zaboravljenog kraja na sjeveru Crne Gore – Prošćenskih planina.

Početkom avgusta u mjestu Rastište na planini Tara u Srbiji, u okviru Drugog regionalnog planinarskog dječijeg kampa TARA 2016, predstavljen je epsko-fantastični roman za djecu  „Čudesni svijet puha Đorđa“, autora Žarka Vučinića. Ovo djelo na originalan način približava našim najmilijima značaj prirode, prijateljstva i ljubavi u eri tehnologije i uništavanja životne sredine. Tom prilikom, Žarko Vučinić je mladim planinarima iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine ispičao šta ga je inspirisalo da napiše ovaj roman koji nas kroz splet zanimljivih događaja u kojima učestvuju šumske životinje manje poznate i korišćene u dječijoj literaturi, mitska bića, biljke i sam čovjek sa svojim manama i vrlinama uvodi u tajanstveni svijet jednog zaboravljenog kraja na sjeveru Crne Gore – Prošćenskih planina.

Svako dijete je na poklon dobilo knjigu, a zatim je druženje sa puhom Đorđem i njegovim drugarima iz šume upotpunjeno zanimljivim kvizom o poznavanju prirode „Puhoteka“. Pored toga, djeca koja su napisala najbolje poruke o tome zašto treba čuvati prirodu nagrađena su sa promotivnim materijalom sa likom puha Đorđa.
Takođe, mladim zaljubljenicima prirode, Žarko Vučinić je prezentovao koncept priroda, djeca, mašta (PDM) koji je razvijen od crnogorske nevladine organizacije UROŠ (Udruženje za razvoj ruralnih oblasti i šumarstva) u okviru događaja „Inovativni način promovisanja ruralnih područja na Balkanu – Prošćenske planine“ koji je pomogla Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u jugoistočnoj Evropi.

„Cilj PDM koncepta je edukacija djece, promocija aktivnog druženja u prirodi, razvoj ruralnih područja, podsticanje individualnosti i kreativnosti kod djece, a samim tim i maštanja kao osnove umjetničke i naučne kreativnosti. Osnovni komunikacioni proizvod oko kojeg se bazira koncept PDM je roman za djecu o puhu Đorđu koji se odigrava na autentičnim lokacijama Prošćenskih planina, u kanjonu rijeke Tare i na lokalitetu Crna poda koji se nalazi u Nacionalnom parku Durmitor. U narednom periodu radićemo sa partnerima na pripremi specifičnog turističkog paketa PDM koji bi pospješio razvoj lokalne zajednice“, kazao je Žarko Vučinić.
Drugi regionalni planinarski dječiji kamp TARA 2016 organizovao je Planinarski klub „Radnički“ iz Beograda i njihov podmladak „Klinci Planinci“.