Objavljeno petak, 30 oktobar 2020 10:45
30 okt

Projekat “Učimo o šumama uz puha Đorđa i djevojčicu Taru”

NVO ,,Udruženje za razvoj ruralnih oblasti i šumarstva – UROŠ” sprovodi projekat pod nazivom “Učimo o šumama uz puha Đorđa i djevojčicu Taru” koji finansira Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja kroz program podrške nevladinim organizacijama u 2020. godini u oblasti šumarstva i drvne industrije.

Cilj projekta je podizanje svijesti djece i mladih o važnosti I zaštiti šuma kroz promovisanje ekoloških vrijednosti odgovornog društva. To će se postići kroz organizovanje kreativne edukativne radionice „Učimo o šumama uz puha Đorđa i djevojčicu Taru“ u osnovnim školama u Crnoj Gori.
NVO UROŠ će izraditi edukativnu svesku, koji će objediniti glavna pitanja očuvanja šuma: zaštitu šuma od požara, biljnih bolesti i štetočina, zaštitu biodiverziteta, kao i osnovne podatke o glavnim šumskim vrstama, biljnim i životinjskim vrstama u Crnoj Gori, velelepnim stablima u našoj državi. Takođe, radionica će promovisati zdrave stilove života i koncept “Zero waste” (“Svijet bez otpada”).
Na kraju radionice, svako dijete će dobiti po jednu od ekoloških knjiga iz trilogije o puhu Đorđu (“Čudesni svijet puha Đorđa“, “Puh Đorđe i duhovi triftara“ i “Puh Đorđe u zamci Spiridona Ledenog“) ili knjigu “Djevojčica Tara i čarobno drvo” sa potpisom autora, Žarka Vučinića, nagrađivanog pisca za djecu i člana NVO UROŠ. Na taj način, projekat će poboljšati čitalačke navike djece uzrasta od 10 do 13 godina i upoznati ih sa avanturama junaka ovih romana, istovremeno ih učeći o ekološkim vrijednostima i kulturnom i istorijskom nasleđu Crne Gore.
Projekat „Učimo o šumama uz puha Đorđa i djevojčicu Taru“ je započeo sredinom avgusta 2020. godine i trajaće šest mjeseci.